Qora oqsoq (brusellez) kasalligi profilaktikasi bo’yicha .
Tavsiya.
Qora oqsoq (Brusellyoz) dunyoda eng ko’p tarqalgan bakterial, zoonoz, infeksion – allergik kasallik bo’lib , o’z vaqtida to’g’ri davolanmasa surunkali shaklga o’tishi mumkin bu kasallik organizmning turli tizim va a’zolari shikastlanishi mumkin. Kasallik, kuchli terlash, intoksikatsiya tana haroratining ko’tarilishi 5 kun va undan yuqori ,,muskullar og’rig’I, jigar, taloq, limfa tugunlari kattalashishi, nerv sistemalari va jinsiy a’zolari shikastlanishishiga olib keladi. Quyidagi holatlarda kelib chiqishi mumkin.
1.Insonlarda Qora oqsoqning bahorgi va yozgi mavsumiyligi mayda shoxli hayvonlarning shu davrda ommaviy bolalash bilan bog’liq.
2.Uzbekiston sharoitida odamlar uchun asosiy infeksiya manbalari qo’y echki va mollardir. Cho’chqalarning infeksiya manbayi sifatidagi roli kam.
3.Insonlarda kasallanishni kamaytirish uchun chorvaning kasallanishi oldini olish va ularni nazorat qilish va ishlarini kuchaytirish kerak. Odamlarning brusellez bilan kasallanishi mahalliy uy hayvonlarida ushbu kasallik mavjudligining belgisidir. (Indikatori)
4.Qora oqsoqni yuqtirish xavfi yuqori bo’lganlar. Kasblar: kushxona ishchilari, kassoblar, chorvadorlar, cho’ponlar, veterinariya xodimlari, sut sog’uvchilar, Qora oqsoq kulturalari bilan ishlovchi laboratoriya xodimlari.
5.Kasal hayvonlarning sutini qaynatmay ichish, xom sut qo’shib tayyorlangan mahsulotlarni is’temol qilmaslik..
6.Kasallangan hayvonlarni parvarishlash davrida ular bilan muloqotda bo’lish (Ularning siydigi, bachadon va qin ajratmalari, junlari bilan).
7.Molxonalarni tozalashda, infeksiya yuqqan hayvonlar junini olish davrida, brusellalarni o’zida tutgan chang zarralari bo’lgan havodan nafas olish, davrida yuqishi.
8.Chala pishirilgan go’sht, jigar, taloq, suyak iligi va qonni iste’mol qilish, kasal hayvonlar juni va terisi bilan ishlash davrida yuqishidan - Ogoh bo’lish.
Tayyorladi: Tuman kengashi deputati.
Vrach K. K. Berdiyarov. 01. 2024y.